Cristina Fallarás guanya la 3a edició del Premi de Periodisme María Luz Morales

Avui dilluns 8 de juliol (19h) té lloc a La Pedrera l’acte de lliurament de la 3ª edició del Premi de Periodisme María Luz Morales.
En aquesta nova edició ha estat guardonada la periodista i escriptora Cristina Fallarás i l’accèssit s’ha atorgat a la periodista italiana Emanuela Zuccalà. El premi està organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera i l’Observatori Cultural de Gènere, amb la col•laboració del diari ARA, està dedicat a premiar treballs periodístics que versin sobre l’apoderament de les dones i els feminismes.

En aquesta edició han format part del jurat: Marga Viza (directora de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera), Esther Vera (directora del Diari ARA), Mavi Carrasco (presidenta de l’ADPC, Associació de Dones Periodistes de Catalunya), la sociòloga Marina Subirats, els periodistes Ariadna Oltra (TV3) i Lluís Reales (BTV), i l’escriptora Mª Àngels Cabré (directora de l’Observatori Cultural de Gènere).

Premi María Luz Morales
El Premi María Luz Morales ret homenatge a l’escriptora i periodista cultural del mateix nom, nascuda l’any 1889 i que ens va deixar el 1980. Morales, d’origen gallec però resident des de nena a Barcelona, va començar la lleva llarga trajectòria abans de la República, va cultivar entre d’altres la crítica cinematogràfica i va ser al nostre país la primera directora d’un diari d’abast nacional, en concret de La Vanguardia durant la Guerra Civil. Durant el franquisme va mantenir la seva abundant producció, tant literària com periodística i, com a prestigiosa crítica teatral, va rebre el Premi Nacional de Teatre. Ha estat considerada “la gran dama de la premsa”.

Recentment la seva obra ha començat a ser recuperada amb l’edició dels seus records dels anys 30, titulats “Alguien a quien conocí” (Editorial Renacimiento).

 

Llistat de guardonades
En aquesta edició 2019 del Premi de Periodisme María Luz Morales:

1. La periodista CRISTINA FALLARÀS (guanyadora)
Amb l’article ““Femenino funeral: el lamentable recuento de las mujeres asesinadas durante 2017”, publicat al diari digital Público i llegit al Congrés dels Diputats el febrer de 2018 per representants de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea.
https://www.publico.es/sociedad/violencia-genero-femenino-funeral.html

2. La periodista italiana EMANUELA ZUCCALÀ (accèssit)
Amb el reportatge multimèdia “Crossing de River. Mujeres africanas en lucha contra la mortalidad materna”, publicat al blog Planeta Futuro del diari El País.
https://elpais.com/especiales/2018/planeta-futuro/crossing-the-river-mortalidad-materna/index.html

3. En les dues edicions anteriors van ser guardonades: Patrícia Soley-Beltran i Marina Subirats.

La Fundació Catalunya La Pedrera fomenta les arts i el pensament
La Fundació Catalunya La Pedrera promou activitats que fomenten les arts i el pensament i que busquen reflexionar per aconseguir una societat més justa. Promou el talent, la creació i l’educació i conserva el patrimoni natural i cultural.